Фото без опису

Система опалення має підтримувати комфортну температуру в будинку. Якщо опалювані приміщення втрачають температуру - котел працює активніше, споживаючи більше палива. І чим більші тепловтрати, тим більше доведеться платити за газ.

Утеплення будинку збільшує ефективність опалення в рази

Коли мова заходить про економію газу, перше що спадає на думку – це утеплення будинку, квартири. І це правильно.

Куди зазвичай втрачається тепло?

Дах. Зазвичай більшість тепловтрат припадає на дах будинку – якщо утеплити його, можна досягти зменшення тепловтрат на  10-20%.

Вікна. Поряд з дахом найбільші втрати тепла можуть відбуватися через вікна. Заміна вікон, склопакетів , встановлення ролетів можуть здаватися досить дорогими заходами, але вони дуже швидко окупляться завдяки великій економії теплового ресурсу. Те саме стосується вхідних дверей. Якщо для квартири це не так критично, бо двері виходять у теплий під'їзд , то для приватного будинку двері потрібно вибирати максимально енергоефективні.

Стіни, підвал. Оскільки найбільшою площею квартири, яка контактує із зовнішнім середовищем, є стіни, їх утеплення дозволить запобігти втратам тепла. Гарне утеплення стін збереже 10-20% тепла, утеплена підлога  - ще 5-15%.

Надмірна вентиляція. Через протяги може втрачатися тепла більше, ніж вам здається. Усунувши протяги, щілини, покращивши щільність закриття дверей та вікон можна досягти до 25% економії газу та тепла і підвищення температури в приміщенні на 2-4 градуси.

Помилки при проектуванні та будівництві житла. Часто в будинку існують холодні стіни; або ж, наприклад, сталеві балки, які виходять на вулицю, виконують роль радіаторів і відводять тепло. Якщо виявити та усунути такі дефекти, утеплення навіть невеликої ділянки будинку може дати хороші результати в економії газу.

Загородження радіаторів. Намагайтеся не закривати радіатори щільними шторами, екранами, меблями – тоді тепло ефективніше розподілятиметься у приміщенні.

Неправильне налаштування режиму роботи опалювальних приладів. Для економії газу при нагріванні води газовим водонагрівачем (котлом), встановіть регулятор газу на приладі так, щоб не доводилося розводити гарячу воду холодною на водяному крані (змішувачі). Вода повинна бути якраз комфортною для тіла – це значно зменшить витрати газу для нагрівання води. Також помилка багатьох – ставити мінімальну температуру, щоб котел працював на меншій потужності. На практиці це лише збільшує витрати газу та кВт енергії через швидке охолодження теплоносія в контурі та повільне його нагрівання. Котел частіше звичайного починає вмикатися/вимикатися. Через це споживання газу лише зростає.

Зношеність газового обладнання. Витрата блакитного палива котлом залежить від його віку, ККД, рівня автоматизації, типу та конструкції пальника. У старого обладнання з часом знижується ККД і воно починає витрачати більше ресурсу. Так само, як і старий автомобіль. Наприклад, якщо він не проходить своєчасне технічне обслуговування, то починає використовувати більше бензину та більше мастила. Так само і з котлом. З кожним роком зношуються такі вузли як теплообмінник, гідрогрупа, триходовий клапан. Через це зменшується тепловіддача, а споживання газу - збільшується. Після 15 років експлуатації котел втрачає 40% від свого ККД. Саме це і відбивається на платіжках за газ.

Крім цього, опалювальне газове обладнання стає технологічнішим з кожним роком. Щосезону виробники пропонують клієнтам газове обладнання з покращеними технічними характеристиками. Чому коефіцієнт корисної дії старих котлів значно нижчий?Тому що їх основні теплообмінники виготовлялися із сталі або чавуну, а в сучасних газових котлах встановлюють теплообмінники з міді. Завдяки новим технологіям, котли стають економічнішими. Так, ККД деяких конденсаційних котлів становить від 104% до 114%. Тоді як коефіцієнт корисної дії старого газового обладнання становить близько 50%.  Уявіть, різниця – майже вдвічі.

Як правильно підібрати енергоефективний газовий котел чи водонагрівач?

Підбір газового обладнання потрібно робити індивідуально і довіряти його фахівцям. Вони можуть правильно підібрати потужність котла, яка підійде до системи газопостачання будинку,  і не буде надмірною або недостатньою. Також треба врахувати інші технічні параметри. Тому що можна купити найдорожчий і багатофункціональний газовий котел, але, якщо його встановити на стару систему опалення з металевими трубами і чавунними радіаторами, то він швидко вийде з ладу. Оскільки старі системи опалення розраховані на великий літраж теплоносія. Крім цього, негативно на роботі котла позначаються вапняні відкладення та продукти корозії, які суттєво знижують тепловіддачу. Тому при підборі опалювального газового обладнання ціна не є визначальним фактором. Важливо врахувати всі технічні особливості діючої або проєктованої газової системи, а також відповідність параметрів котла саме українській системі газопостачання.

 Кому довірити встановлення чи заміну котла?

Лише фахівцям, які мають офіційні дозволи на проведення таких робіт. Довіряючи ж їх абикому, можна отримати, у кращому випадку – воду у газових трубах, у гіршому – наражатися на небезпеку при використанні газу.

Скільки років ефективно пропрацює новий газовий котел після встановлення?

Ефективність роботи нового котла залежить від правильності встановлення, експлуатації та технічного обслуговування.Тоді виробники в середньому гарантують 10-15 років роботи котла без проблем і відчутного зниження ККД. Але, для цього необхідно щороку викликати кваліфікованого спеціаліста для проведення своєчасного технічного обслуговування. Якщо ви використовуєте котел сезонно, то краще двічі на рік – перед початком опалювального сезону та після. Від якісного обслуговування залежить термін «життя» котла. Проводити регулярне обслуговування необхідно для того, щоб газове обладнання служило надійно, безпечно і економно.

Енергоефективність — це комплексна річ: правильне обладнання + утеплений будинок.

Для ефективного споживання теплоносія рекомендовано:

• замінити старе та морально зношене газове обладнання на сучасне та економічне. Коефіцієнт корисної дії старого газового обладнання становить близько 50%. У свою чергу енергоефективність сучасних опалювальних приладів має показник вище 93-95%( в залежності від моделей);

• провести комплексне утеплення будинку;

• замінити радіатори опалення, встановити систему  теплої підлоги;

• використовувати кімнатний термостат і програматор, адже це один із найпростіших та найдешевших способів досягнення економії енергії. Ви можете встановлювати, яку температуру підтримуватиме котел у різний час. Наприклад, 17 градусів коли нікого немає вдома чи вночі, 22-24 градуси коли ви вдома. Добре допомагає заощадити погодозалежна автоматика. Вона враховує різницю температур у приміщенні та на вулиці. Коли на вулиці теплішає, потужність котла знижується, і навпаки. Якісний погодозалежний регулятор здатний заощадити до 25% газу протягом року. Виправдовується фінансово така система вже з першого опалювального сезону;

• вчасно обслуговувати та налаштовувати газове обладнання.

??????