У наш час важливо звертати увагу на заходи профілактики інфекцій, особливо в умовах поширення різних захворювань. Наведені нижче поради можуть допомогти у збереженні вашого здоров'я та зменшенні ризику зараження, а також допомогти убезпечити інших від можливого передачі інфекції:

  • Уникати скупчень людей для зменшення вірогідності контактів із хворими людьми.

  • Користуватися одноразовими масками при необхідності, щоб захистити себе чи оточуючих від зараження. Хвора людина повинна використовувати маску лише в одному випадку: якщо їй доводиться перебувати серед здорових людей, не захищених масками. Маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс. Важливо пам'ятати, що у будь-якому випадку маску потрібно замінити, як тільки вона стане вологою чи забрудниться. Найкраще користуватися стандартними медичними масками, що мають вологостійку поверхню і довго залишаються ефективними. Використані маски необхідно одразу викидати у смітник.

  • Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання — як у помешканні, так і в робочих приміщеннях,

  • Дотримуватися гігієни рук — необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.

  • Дотримуватися респіраторної гігієни - користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками, як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Використані серветки необхідно одразу, викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження. Прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання — аби запобігти розпорошенню інфікованих краплин слизу, які є основним джерелом зараження. Бажано робити це за допомогою одноразових серветок, які після використання одразу викидати у смітник. Якщо Ви прикрили рот руками, їх необхідно одразу вимити з милом чи обробити дезінфікуючим гелем, інакше усі ваші наступні дотики становитимуть небезпеку для інших.

  • Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми — для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.

  • Залишатися вдома при перших ознаках хвороби. Якщо вас непокоїть стан вашого здоров'я, необхідно обов'язково звернутися до лікаря, викликавши його додому, і в жодному разі не ходити до лікувально-профілактичного закладу самостійно. Цим ви ризикуєте спровокувати погіршення власного стану і створити небезпеку зараження для інших людей.