Робота в легальному полі – надійно та вигідно…

 

На це орієнтує своїх клієнтів державна служба зайнятості та пропонує скористатися найбільшою базою легальної роботи в межах країни, яка знаходиться у вільному доступі на порталі державної служби зайнятості https://chg.dcz.gov.ua/.

Проте, на цьому можливості знайти гідну роботу не обмежуються. У службі зайнятості здійснюється пошук вакансій та працівників й на повному ринку праці, зокрема на засадах рекрутингу. Для цього щодня рекрутери аналізують  сайти пошуку, соціальні мережі, засоби масової інформації тощо. Їх стараннями з метою полегшення пошуку роботи створено інтерактивні карти вакансій. При цьому варто пам’ятати, що легальна робота – це належно оформлені трудові відносини, які являються гарантією соціального захисту найманих працівників. Ті ж, хто обирає інший шлях, багато втрачають.

По-перше, у них не буде запису в трудовій книжці за цей період роботи.

По-друге, оскільки роботодавець не сплачує за них внески до пенсійного фонду, в подальшому це негативно позначиться на розмірі пенсії.

По-третє, у разі вимушеного безробіття цей період роботи не буде зараховано до страхового стажу, що суттєво вплине на розмір допомоги по безробіттю.

Перелік можемо продовжити: їм не варто розраховувати на відпустку, оплату лікарняного листка у разі хвороби, будь-які гарантії для отримання страхових виплат при нещасному випадку на виробництві або професійному захворюванні. Та й, зрештою, відсутність трудового договору може взагалі позбавити працівника зароблених у роботодавця коштів.

Не у виграші опиняються і роботодавці, які працюють «в тіні». Адже це може суттєво зашкодити іміджу та репутації надійного партнера. Крім того, за кожного неоформленого працівника законодавством передбачено чималі штрафні санкції, що може негативно вплинути на фінансову спроможність бізнесу.

Врешті-решт, тіньова зайнятість шкодить суспільству в цілому. Адже держава втрачає значну частину податкових надходжень, що підриває систему соціальних фондів. А це, в свою чергу, відображається на якості життя й вирішенні соціальних проблем громадян. Про це варто пам’ятати!