Фото без опису

13 жовтня 2021 року з метою проведення заходів попередження правопорушень серед підлітків  та протиправної поведінки до учнів 9 класу Добрянського ЗЗСО І-ІІІ ст. завітали  старший інспектор СЮП ВП ЧРУП ГУНП в Чернігівській області Петройтіс Т.В. та начальник служби у справах дітей Добрянської селищної ради  Кот-Берест Н.В.

                   В ході бесіди учні дізналися, з якого віку наступає адміністративна та кримінальна відповідальність, в яких випадках за вчинки дітей відповідають їхні батьки та до яких сумних наслідків може призвести безвідповідальна поведінка та нехтування нормами Закону України.

                  У підлітків завжди виникає бажання стати незалежними, спробувати щось нове, побувати в новій, цікавій обстановці. Це природно і навіть корисно для підлітка - все це частина дорослішання. Але підлітки можуть ризикувати, особливо коли опиняються поза увагою своїх батьків. Проявивши непослух один раз, дуже легко потім здійснити більш серйозний проступок. Тому не дивно, що нічні прогулянки з друзями призводять до тяжких наслідків. На жаль, багато підлітків  пожинають фізичні наслідки такої поведінки: небажана вагітність, хвороби, що передаються статевим шляхом, алкогольна та наркотична залежність. Підлітки страждають не тільки фізично, але й емоційно. Учням було наголошено на тому, що не можна забувати і про свою репутацію, яку відновити буває дуже важко.

              Актуальною темою серед учнів було питання перебування дітей в закладах громадського відпочинку після 22:00. Тому було роз’яснено про правила перебування дітей без супроводу дорослих у вечірній час в громадських місцях, наголошено про те, що заборонено з 22:00 до 06:00 перебувати без супроводу батьків у громадських місцях, адміністративну відповідальність.

              Піднята тема спілкування в соціальних мережах.  Останнім часом все частіше можна почути про небезпеку, яка підстерігає дітей в Інтернеті.
Вже не ново явище кібер- буллінг - віртуального терору, шантажу в мережі. Поширений шкільний булінг, коли підлітки знущаються над ровесником, принижують його і все це знімають на відео, а потім викладають в Інтернет.
Звернули увагу на спілкування та знайомство з особами в соціальних мережах.

                Зазначені заходи носять, перш за все,  інформаційний та  виховний характер, та спрямовані на те, щоб кожен громадянин України з раннього віку не тільки знав свої права й обов’язки, а й поважав права та свободи інших людей, усвідомлював ступінь важливості дотримання принципу верховенства Права та Закону в державі.

                Підліткам роз’яснено, що зазначені заходи не мають на меті обмежити у правах дітей, а тільки обмежити можливості негативного впливу на них та уникнення небезпечного середовища, попередження злочинності як з боку дітей, так і проти них.

                   В даному напрямку робота проводиться із батьками дітей.