Фото без описуФото без опису

Про виникнення надзвичайної ситуації та проведення заходів по запобіганню та ліквідації наслідків щодо африканської чуми свиней виявленої на території 64 кварталу «Олександрівського лісництва», ДП «Городнянське лісове господарство», в межах мисливських угідь ТОВ «Добрянкаінвестліс», Чернігівського району.

Про недопущення виникнення спалахів інфекційних хвороб серед населення, які передаються водним шляхом.

Інформував начальник Ріпкинського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Дадашев Д.К. відповідно до Звіту про результати дослідження патологічного/ біологічного матеріалу від 24.01.2022 року № 000147 м.п.м./22 наданим Державним науково – дослідним інститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно – санітарної експертизи, підтверджено факт захворювання дикої тварини (свині) на Африканську чуму свиней. Відстріл тварини було проведено 02.01.2022 року в 64 кварталі «Олександрівського лісництва», ДП «Городнянське лісове господарство», в межах мисливських угідь ТОВ «Добрянкаінвестліс», Чернігівський район. У зв'язку з виділенням вірусу АЧС від дикого кабана, відповідно до Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 р. № 111 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29.03.2017 р. за № 432/30300, територія мисливських угідь ТОВ «Добрянкаінвестліс» на території Чернігівського району віднесено до зони нагляду. Встановлено зону захисту радіусом 3 км. та зону нагляду 10 км. від епізоотичного вогнища (до зони нагляду потрапляють населені пункти Чернігівського району: с.Ловинь Ріпкинської селищної ради; с.Залісся, с.Перерост, с.Черецьке Городнянської міської ради.

 

Африканська чума свиней – небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, численними крововиливами та високою смертністю.

Свині інфікуються не лише контактуючи з хворими тваринами, а й через корми, пасовища, забруднений транспорт у якому перевозяться хворі тварини. Комахи, хижі птахи, звірі та домашні тварини можуть бути переносниками вірусу, м’ясопродукти від хворих тварин також є фактором розповсюдження збудника.

Найбільший ризик занесення в Україну даного вірусу, в основному, можливий через міграцію диких кабанів, які є носіями даного захворювання.

Ефективних засобів профілактики африканської чуми свиней на даний час не знайдено, лікувати тварин заборонено. В господарстві, в якому виявлено африканську чуму, запроваджують карантин. Всіх тварин забивають. Трупи свиней та залишки кормів спалюють. Попіл змішують з вапном і закопують. Приміщення та територію ферм дезінфікують гарячим 3% розчином їдкого натра, 2% розчином формальдегіда.

Збудник, який не шкодить здоров’ю людини, паралізує нормальне життя населення. У зоні карантину перекривають рух транспорту, люди не можуть вільно залишати оточену територію та вивозити продукти харчування.

Першим проявом захворювання на африканську чуму свиней є швидкий розвиток лихоманки та значне погіршення загального самопочуття. При надгострому перебігу хвороби свині гинуть протягом перших 1-3 діб, що не дозволяє добре розвинутись іншим характерним симптомам. Так, інколи відмічають раптову загибель свиней без прояву клінічних ознак хвороби, що повинно одразу ж насторожити. При гострому та підгострому перебігу захворювання поряд із лихоманкою та загальним пригніченням спостерігають параліч задніх кінцівок, іноді блювоту чи пронос з домішками крові, та, доволі часто, запор.

Дуже характерною ознакою для африканської чуми свиней є поява червоно-фіолетових плям на шиї, рилі та вухах, череві, між кінцівками та у промежині. Іноді до основних симптомів захворювання можуть додаватися бронхіт чи пневмонія. Дихання стає поверхневим, частим та інколи супроводжується кашлем. За 1-2 доби температура тіла падає нижче норми. Захворювання триває від 4 до 20 діб і зазвичай закінчується смертю свиней.

Департамент екології та природних ресурсів закликає бути пильними і в разі виявлення симптомів захворювання звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області за номером (04622) 3-01-19.