Законодавством передбачено можливість виключення місяців із «невигідною» заробітною платою (низькими порівняно з іншими місяцями коефіцієнтами) з періоду, за який враховується заробіток для обчислення пенсії. Це робиться для того, щоб не допустити зменшення зарплати для обчислення пенсії, і, в результаті, підвищити розмір пенсії. Таке виключення – називають «оптимізацією заробітку». При «оптимізації» можливо виключити із підрахунку зарплати періоди до 60 календарних місяців страхового стажу підряд, але не більш як 10% тривалості страхового стажу, обчисленого в одинарному розмірі. 

2022 року до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» було внесено зміни, які дозволяють, якщо це доцільно, виключити як невигідні з періоду, за який враховується зарплата для обчислення пенсії, місяці заробітної плати, нарахованої в період воєнного стану та протягом трьох календарних місяців після його припинення або скасування. Тобто, період роботи під час воєнного стану буде враховано до страхового стажу з урахуванням сплачених внесків, а заробіток для обчислення пенсії за цей час можна оптимізувати.

Додатково (понад 10% страхового стажу) за бажанням пенсіонера (вибір, який зазначається в заяві: вилучити з підрахунку обраний період або зробити це автоматизованим способом) може бути виключено, зокрема, період карантину (з місяця його запровадження у 2020 році та шести календарних місяців після його завершення), воєнного стану (з місяця його введення та протягом трьох календарних місяців після його припинення або скасування). 

          У всіх випадках після проведення оптимізації період, за який враховується заробітна плата для обчислення пенсії, не може бути меншим ніж 60 календарних місяців.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області