• Згідно з чинним законодавством, учасники бойових дій мають право на додаткові доплати до пенсії. Надбавка становить 25 % від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

  • Постановою уряду № 656 “Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій” визначено мінімальні розміри пенсій різних категорій осіб, які мають статусні підвищення.

Загальний розмір пенсії для учасників бойових дій з урахуванням усіх надбавок має становити не менше ніж 210 % від прожиткового мінімуму. Тобто йдеться про суму у 4395,30 грн. Доплата нараховується незалежно від виду пенсії.

  • Відповідно до ст. 12 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” учасникам бойових дій пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються в розмірі 25 процентів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

  • Відповідно до Закону України від 16.03.2004 №1603-IV “Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни” встановлюється цільова грошова допомога на прожиття в розмірі 40,00 грн.

  • Відповідно до постанови КМУ від 28 липня 2010 р. № 656 "Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій" у разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, установлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає в учасників бойових дій та постраждалих учасників Революції Гідності 210 %, таким  учасникам бойових дій та постраждалим учасникам Революції Гідності виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначених розмірів.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області

photo_2024-01-25_09-13-36.jpg