Травень - місяць, коли ми згадуємо одну з найстрашніших подій в історії людства - Другу світову війну. Кривавий конфлікт забрав життя мільйонів і приніс нечувані страждання народам по всьому світу. Україна стала одним з основних полів битви, де тоталітарні режими - нацистський і радянський - чинили масові злочини проти людяності.

Фото без опису

8 травня в Європі традиційно відзначається День пам'яті та примирення - дата капітуляції нацистської Німеччини і завершення війни на континенті. Це не святкування перемоги одних над іншими, а нагадування про катастрофу та необхідність цінувати мир і захищати його всіма доступними засобами.

Після Революції Гідності Україна також приєдналася до європейської традиції відзначати цю дату. Ми вшановуємо пам'ять усіх, хто боровся проти нацизму, і всіх жертв війни, акцентуємо увагу на людському вимірі конфлікту та завданих ним стражданнях.

Вже втретє ми проводимо День пам'яті в умовах повномасштабної війни, розв'язаної російською федерацією проти України. Чимало жахів Другої світової повторюються через воєнні злочини російської армії.

Символом пам'яті про Другу світову є червоний мак - квітка, що з часів Першої світової війни уособлює шану загиблим воїнам.

Нехай же 8 травня стане для нас не лише днем скорботи, але й днем роздумів про цінність людського життя та важливість мирного співіснування народів.