Повоєнний час став каталізатором для заснування Міжнародного дня захисту дітей. У листопаді 1949 року в Парижі Рада Міжнародної демократичної федерації жінок офіційно започаткувала це свято рішенням сесії. Гостро постало питання здоров'я та благополуччя дітей, які потерпали від наслідків війни.

Фото без опису

Уперше День захисту дітей відсвяткували 1950 року одразу в 51 країні світу. ООН підтримала це рішення й проголосила захист прав, життя, здоров'я та духовного розвитку дітей одним із пріоритетних напрямків своєї діяльності. Важливими історичними документами стали Женевська декларація про права дітей 1924 року та Декларація прав дитини 1959 року, які проголошували необхідність соціального захисту дитини та рівні права в освіті, вихованні та розвитку.

Традиційно 1 червня закликають припинити насильство над дітьми та експлуатацію дитячої праці. Проводяться розважальні заходи, концерти, конкурси для дітей. Загалом цей день варто присвятити дітям - провести з ними якомога більше часу та здійснити маленькі дитячі мрії. Міжнародний день дітей має власний прапор - зелене тло із зображенням земної кулі та 5 фігурок різного кольору, що символізують єдність людства.

В Україні свято встановлено згідно з Указом Президента 1998 року на підтримку ініціативи громадських організацій. Цього дня в країні влаштовуються різноманітні заходи для дітей та збираються благодійні кошти. Питання захисту дітей стоїть гостро, особливо зважаючи на те, що частина українських дітей проживає поблизу зони бойових дій. У цей день важливо провести максимум часу зі своїми дітьми, захистити їх та здійснити їхні мрії.