Вже 349 мешканців області для започаткування або розвитку бізнесу скористалися програмою «Власна справа» та 11 - програмою «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей», які реалізуються в межах  урядового проєкту єРобота.

Загальна сума грантових коштів на започаткування або розвиток бізнесу склала понад 86,6  млн грн. Схвалені бізнес-проекти передбачають створення в області 809 нових робочих місць у різних сферах діяльності, а це і швейні цехи, СТО, салони краси, заклади торгівлі та харчування, спеціалізовані освітні, медичні та розважальні студії, фермерські господарства, послуги у сфері зеленого туризму, ландшафтного дизайну, клінінгові, будівельні, ремонтні послуги тощо.

 

Зокрема, у поточному році за програмою «Власна справа» переможцями стали  89 мешканців Чернігівщини. Це додатково 192 робочих місця, на створення яких державою виділено 21,4 млн грн. Серед цікавих бізнес-проєктів - надання послуг із внесення засобів захисту рослин за допомогою агродронів, центр дитячого розвитку, адвокатське бюро, рекламна агенція, ветеринарна лікарня, танцювальний центр тощо.

Також цьогоріч схвалено 5 бізнес-ідей за програмою «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей», які передбачають створення 10 робочих місць. Для їх реалізації державою виділено 2,2 млн грн, зокрема на розширення виробництва з очистки води, відкриття кав’ярні, автомайстерні по діагностиці та ремонту електронних систем легкових автомобілів, студії лазерної епіляції.

 

За видами діяльності найбільша кількість бізнес-ідей реалізується у переробній промисловості, торгівлі, ремонті автотранспортних засобів, організації харчування. Грантову підтримку використовують переважно для придбання обладнання та меблів, закупівлю сировини та матеріалів, оплату оренди, реклами.

Серед переможців більшість (до 70%) – діючі підприємці, 11% - юридичні особи, а майже чверть – новачки у бізнесі. За статтю переважають жінки – їх понад 66%, частка людей з вищою освітою перевищує 70%.

 

Нагадаємо: 

Служба зайнятості супроводжує 2 грантові програми урядового проєкту єРобота.

За програмою «Власна справа», яка діє з липня 2022 року, можна отримати мікрогрант у розмірі від 50 до 250 тис. грн. Ще одна програма «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей» стартувала у квітні 2023 р. та за якою учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни можуть отримати грант на бізнес до 1 млн грн, а члени їх сімей – до 500 тис. грн

Обов’язковою умовою для грантоотримувачів є створення нових робочих місць (від 1-го до 4-х) в залежності від суми фінансової підтримки. Повернення коштів відбувається за рахунок фактичної сплати встановлених чинним законодавством податків та зборів за працевлаштованих осіб.

 !!!!!!!FB_ Гранти для бізнесу.png

Віднедавна за програмою «Власна справа» громадяни, які зобов’язуються зареєструватися як ФОП, можуть отримати мікрогрант у розмірі 75 тис. грн  і їм не обов’язково створювати робочі місця. Відповідні зміни, які набули чинності 4 травня поточного року, спрямовані на розширення доступу до фінансування та спрощення процедури отримання коштів.

 

Аби стати учасником програми, необхідно подати заяву та бізнес-план через портал Дія https://is.gd/KT7RoW, отримати позитивну оцінку ділової репутації «Ощадбанком», пройти  онлайн-співбесіду з фахівцями обласного центру зайнятості та дочекатися остаточного рішення Державного центру зайнятості.