Забезпечення послуг місцевим мешканцям, посилення безпеки та підтримка Збройних сил України – для громад Чернігівщини сьогодні це пріоритетні питання

✅ Вони і стали головними темами обговорення на позачергових Загальних зборах Чернігівського регіонального відділення Асоціація міст України.

Возможно, это изображение 7 человек, люди учатся и текст

▪️ Сьогодні громади стикаються з все більшою кількістю викликів. І Чернігівщина – не виняток. В той час, коли на плечі місцевих бюджетів, окрім забезпечення життєдіяльності та надання послуг жителям, лягли додаткові витрати, серед яких, наприклад, підтримка Сил оборони, чи закриття безпекових питань, фінансовий ресурс громад постійно скорочується.

💬 Минулого року з місцевих бюджетів вилучили “силове ПДФО”. У Прилук, наприклад, ця сума склала третину бюджету. За це було передбачено компенсацію, але станом на сьогодні нам компенсували 13 мільйонів гривень, хоча вилучили більше 100. До того ж, підтримка військових нікуди не поділась. З початку року ми вже перерахували на підтримку ЗСУ понад 90 мільйонів гривень, – говорить Ольга Попенко, міська голова Прилук (Прилуцька міська рада).

Возможно, это изображение 21 человек, люди учатся, телефон и текст

💬 Я не знаю, в кого, станом на сьогодні, вистачить коштів закінчити бюджетний рік. Ми, наприклад, прикордонна громада, у нас складна економічна ситуація, – каже Андрій Богдан, очільник Городнянської ТГ (Городнянська міська рада).

▪️ Разом з тим варто враховувати і специфіку регіону – Чернігівська область єдина в Україні межує одночасно з двома країнами-агресорами та має одну з найнижчих в країні щільність населення, – йшлося під час зборів. Відтак, учасники зустрічі значну увагу приділили питанню формування місцевих бюджетів на наступний рік та наголосили на необхідності збереження фінансової спроможності громад забезпечувати базові послуги та потреби, що постійно зростають.

▪️ Участь у Загальних зборах взяли 32 очільники та уповноважені представники територіальних громад області. Результатом зборів стало спільне звернення до вищих посадових осіб держави з пропозиціями від Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України.

Возможно, это изображение 6 человек и текст