З мудрістю Софії з вірою в Україну

За вікном XXI століття, а за плечима сьогоденної України – вікова історія із здобутками і втратами.

Червоною ниткою вписані в неї імена тих, чиї серця були віддані Батьківщині повсякчас і назавжди. І серед цих славетних імен є ім’я жінки – великої українки Софії Федорівни Русової!

Складною і багатою на визначні події була епоха, в якій пройшло життя С. Русової. Це був період пробудження національної самосвідомості українського народу в царській Росії, хвилі народницького руху, глибинні демократичні процеси, що відбувались у той період, пов’язані зі створенням в Україні товариств, громад, просвіт, які об’єднували українську інтелігенцію національною ідеєю; революції 1905 і 1917 років; війни (російсько-японська, перша світова, громадянська); створення незалежної Української держави (1917-1920 рр.); хвиля репресій за „українофільство” як з боку царату, так і більшовицького уряду; еміграція цвіту української нації після 1920 року. Родина С. Русової – у вирі всіх цих подій.

Життя Софії Русової – це калейдоскоп із яскравих подій та досягнень, звісно, що й не без особистих трагедій – чого тільки серія арештів коштувала! Та є дещо, про що вона ніколи не забувала – любов до дітей та прагнення виховати нове, краще покоління. Тому, пропонуємо детальніше поглянути, в чому ж полягала суть педагогічної діяльності Русової.

Софія Русова залишила велику педагогічну спадщину. Ця скарбниця наповнена великою кількістю цікавих самобутніх думок, ідей, положень, висновків з актуальних проблем розвитку освіти, педагогіки, національної школи.

Бережно ставляться до її спадщини, вивчають та використовують у свої роботі педагоги закладів освіти Добрянської селищної територіальної громади. Не можна обійти увагою діяльність колективу Олешнянського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів ім.С.Ф.Русової, який підтримує зв’язки з ініціаторами повернення імені Софії Русової на батьківщину журналісткою Галиною Дацюк, історико-краєзнавцем Володимиром Єрмаком, освітніми центрами України, які втілюють ідеї нашої землячки в практику своєї роботи: викладачі та студентами кафедри дошкільної педагогіки Київського університету імені Б.Грінченка, Прилуцьким ДНЗ №28 імені Русової та Київським ШДС імені Русової, школою-садком з Івано-Франківська, Трускавця, Шаповалівським закладом освіти. Тісно співпрацює із Благодійним  фондом імені С.Ф. Русової, президентом якого є наш земляк Іван Чаус.

Налагоджені зв’язки з рідними С.Ф.Русової правнучками Орисею Михайлевич-Ткаченко, Ольгою Рудакевич та Тарасом Михалевичем, які живуть у Канаді та Філадельфії.

18 лютого ми святкуватимемо 165 – ту річницю від Дня народження Софії, яка мріяла і вірила в незалежну країну, і ми маємо надію , що прийде мир на Україну, діти зростатимуть щасливі і не чутимуть постріли, сім’ї  возз’єднаються з батьками-захисниками, ми всі будемо пишатися Україною, бо про це говорила Софія , бо так має бути!

Фото без опису

Фото без опису