У неділю,14 березня 2021 року у селі  Клубівка  Клубівського старостинського округу, відбувся меморіальний захід вшанування пам'яті безвинних жертв.

На території Добрянської територіальної громади  найжорстокішою каральною акцією нацистів під час Другої світової війни стала Клубівська трагедія.

Того недільного дня, 14 березня 1943 року, в Клубівку в’їхав каральний загін, попереду якого була біла броньована машина та 12 вантажних машин з карателями. Вони палили все, що траплялося на шляху. Нацисти заганяли людей до хат, сараїв, закидали їх гранатами та підпалювали. А тих, хто намагався втекти, розстрілювали з автоматів. Через деякий час село перетворилося на пекло, охоплене полум’ям та димом, звідусіль лунала стрілянина, чулись крики та стогони. А над селом чорним колом кружляв літак, який поливав кулементим вогнем тих відчайдушних сміливців, які дивом вирвалися з лап карателів і відходили до лісів. Того страшного дня в Клубівці загинуло 508 мирних жителів, з них більшість жінок, 215 дітей до 14 років, а трьом немовлятам минула одна доба від народження. Згоріло 365 дворів, громадські будівлі,  установи. 12 клубівців нацисти гнали поперед себе до села Пізнопали, щоб уберегтися від мін на шляху. Потім їх розстріляли, облили гасом і спалили.

З нагоди роковин Клубівської трагедії біля Меморіалу на честь героїчного опору жителів Клубівки нацистським загарбникам на мітинг-реквієм завітали представники органів влади, селищний голова Добрянської територіальної громади Світлана Бицько, секретар Марія Мурадова,старости Клубівського та Новояриловицького старостинських округів, директор Новояриловицького ЗЗСО, очевидці тих подій, громадськість.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих у березні 1943 року клубівців та всіх убитих мирних жителів у роки Другої світової війни, поклали вінки до Меморіалу та запалили лампадки.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису