Збільшимо лісистість Чернігівщини!

 

28 липня в облдержадміністрації відбулася дуже важлива нарада, ініційована головою Державного агентства лісових ресурсів України Юрієм Болоховцем. Тема – виявлення самозаліснених і придатних для створення лісів земельних ділянок державної та комунальної власності для їх подальшого використання.

Нарада пройшла під головуванням першого заступника Чернігівської ОДА Олени Бойко. Виступив заступник начальника, головний лісничий Чернігівського ОУЛМГ Вадим Фесюн, який розповів, що самосійні ліси не один десяток років – в полі зору лісівників Чернігівщини. Адже вони межують із державним лісовим фондом України. А це – різні ділянки від пів гектара до 50 гектарів. І якщо в пожежонебезпечний період вони загораються, то горять і державні ліси. Тому голова Державного агентства лісових ресурсів України ініціює передачу самосійних лісів державним лісогосподарським підприємствам. А це суттєво збільшить лісистість нашої держави.

Сприяє цьому і Указ Президента України від 7 червня цього року «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів». Чернігівським обласним управлінням лісового та мисливського господарства планується розробка і затвердження обласної програми «Масштабне заліснення Чернігівщини» терміном на 10 років. Чернігівське ОУЛМГ звертається до голів районних державних адміністрацій та керівників ОТГ, щоб вони зараз долучилися до розробки цієї програми, а також сприяли виділенню малопродуктивних сільськогосподарських земель під заліснення. Один із варіантів – надання їх у тимчасове користування лісогосподарським підприємствам і в майбутньому – передача громадам. Тобто ОТГ в перспективі отримають чудові ліси, а це – і нові робочі місця та покращення екологічної ситуації на Чернігівщині.

На цю важливу тему на нараді також виступили начальник управління землеустрою, використання та охорони земель головного управління Держгеоземкадастру у Чернігівській області Ігор Пузан і директор Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА Євген Олійник. Взяли участь в обговоренні актуальних питань директор Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА Катерина Сахневич і голови об’єднаних територіальних громад. Нарада відбулася в режимі онлайн-конференції.

Такі наради в подальшому заплановані в усіх ОТГ Чернігівщини за участю керівників 12 лісогосподарських підприємств.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ