11 грудня 2023 року схвалили головний фінансовий документ громади - «Бюджет Добрянської громади-2024». Члени виконавчого комітету ради схвалили проєкт бюджету Добрянської селищної територіальної громади на 2024 рік і рекомендували його на розгляд чергової сесії.

Проєкт бюджету поданий до розгляду та опрацювання в депутатських комісіях ради та затвердження Добрянською селищною радою  на засіданні восьмої сесій, яке відбудеться найближчим часом.

В основу формування бюджету громади на 2024 рік покладено положення Податкового кодексу України, Бюджетного кодексу України, Закон України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» та інші законодавчі акти, що стосуються місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин, виконання бюджету громади за 2021-2022 роки, 11 місяців 2023 року та очікуване виконання у 2023 році, враховуючи дії правового режиму воєнного стану.

Фінансовий ресурс громади на 2024 рік обраховано в сумі 41 952,0 тис. грн.

Доходи бюджету:

Власні доходи загального фонду 22 500,0 тис. грн.

Міжбюджетні трансферти 19 019,6 тис. грн

Доходи спеціального фонду  432,4 тис. грн.

Головним фактором, що вплине на надходжень бюджету громади у наступному році є зарахування податку на доходи фізичних осіб із грошового забезпечення військовослужбовців до державного бюджету, розрахункові втрати орієнтовно 9,0 млн. грн.

Основним податковим надходженням у наступному році залишається податок на доходи фізичних осіб, питома вага якого становитиме 42,5%. У наступному році заплановано мобілізувати 9,658  тис. грн цього податку.

Друге місце за обсягом надходжень належить місцевим податкам та зборам, питома вага яких у наступному році зросте і становитиме 39%, прогнозна сума надходжень 6 750,0 тис. грн.

Бюджет 2024 року є соціально орієнтованим, де 88%  це захищені статті видатків. Бюджет громади збалансований та орієнтований за видатками забезпечити безперебійне функціонування усіх важливих сфер життя нашої громади. Зокрема, забезпечення освітньої і культурної галузі, соціальної сфери, підвищення соціальних стандартів, підтримка ветеранів, фінансування медицини. Більша частина бюджету – це базові речі, такі як зарплата, енергоносії, оплата комунальних послуг, аби всі наші школи, садочки, культурні, та інші установи, які працюють у різних сферах, могли стабільно функціонувати – наскільки це можливо в теперішніх умовах.

Обсяг видатків бюджету громади на 2024 рік визначений в сумі 41 952,0 млн. грн., з них на утримання соціально-культурної сфери передбачається спрямувати 28,3 млн.грн. або 67% усіх видатків.

За галузевою структурою найбільший обсяг займають видатки на освіту – 54%, на державне управління – 26%, на соціальний захист – 6%, на житлово-комунальне господарство та ремонт доріг – 3%, на охорону здоров‘я – 3,5%, на культуру – 4%.

Виклики, що стоять перед громадою у воєнний час вимагали від усіх учасників бюджетного процесу надзвичайно зваженого і продуманого підходу до визначення напрямків витрачання бюджету. Війна змінила традиційні форми та підходи до процесу аналізу та прогнозування економічного і соціального розвитку країни, що в свою чергу впливає на особливості складання бюджету, яке здійснюється в режимі реального часу в умовах непередбачуваності.

Шановні мешканці громади, ви можете вплинути на місцеву бюджетну політику.

Запрошуємо мешканців громади до обговорення. Пропонуємо вам надати свої зауваження та пропозиції до 20 грудня на електронну пошту 👇

dobryankarada-fin@ukr.net

Усі зауваження будуть розглянуті та реалізовані в межах повноважень на наявного фінансового ресурсу у 2024 році.

Впливайте на бюджет своєї громади

 

Важливо розуміти, що працюємо для перемоги та на перемогу.

Фото без опису