Лептоспіроз – небезпечна  зоонозна (спільна для тварин та людей) інфекційна хвороба, спричинена збудником-бактерією Leptospira.

Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту (запалення оболонок головного і спинного мозку) та смерті.

Фото без опису

Джерелами збудників лептоспірозу являються інфіковані тварини (хворі та носії збудника) – переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплаваючі гризуни), комахоїдні, сільськогосподарські тварини, собаки, промислові тварини (лисиці та ін.). Від людини до людини захворювання не передається.

Людина інфікується при купанні у заражених водоймищах або при вживанні сирої води з невідомих джерел, забруднених харчових продуктів, при догляді за хворими тваринами.

Лептоспіри можуть проникати в організм не тільки через шлунково-кишковий тракт, але й через пошкоджену шкіру та слизові оболонки.

Хвороба починається гостро, з’являється озноб, підвищується температура тіла (39-40° С). Хворі скаржаться на сильний головний біль, безсоння, відсутність апетиту, спрагу. Дуже характерною ознакою є сильні болі в м’язах, особливо в литкових.

Як  вберегти  себе від  захворювання  на  лептоспіроз?

Щоб не захворіти на лептоспіроз необхідно:

– дотримуватися правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;

– не купатись у забруднених водоймищах;

– знищувати щурів і мишей, не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води.

При перших ознаках захворювання негайно звернутися до лікувального закладу.