Профілактика правопорушень: значення добрих та злих вчинків.

   Предметом особливої турботи нашого суспільства є боротьба з такими негативними соціальними явищами в середовищі підростаючого покоління, як бродяжництво, правопорушення, злочинність. Причиною сформованої криміногенної ситуації в підлітковому середовищі стали ряд причин, серед яких основне місце займає бездоглядність не лише підлітків, але й малолітніх дітей, що вказує на повну відсутність інтересу з боку батьків до способу і місця проведення дозвілля їхніми дітьми.

   Однією з основних передумов, що призводить до дитячої бездоглядності, є сімейні проблеми. Сім’я, яка не може дати дитині батьківської любові, опіки, щирого контакту, відчуття захищеності, стійкості та гармонійності відносин, створює передумови того, що дитина тікає з дому, перетворюється на бездоглядну, безпритульну дитину вулиці.

   Другим важливим чинником є економічні проблеми сім’ї, які є наслідком загальної ситуації у країні. Різка соціальна диференціація населення, високий рівень безробіття, соціальні негаразди і, як наслідок, падіння рівня життя сприяють соціальному відчуженню людей. Відірвані від своїх сімей діти, які втратили підтримку і піклування своїх родин, стають не тільки дешевою робочою силою на ринку праці, а й легкою здобиччю для криміналу.

  8 вересня 2021 року старшим інспектором сектору ювенальної превенції відділу превенції Чернігівського районного управління поліції ГУНП в Чернігівській області Тетяною Петройтіс спільно з начальником служби у справах дітей Добрянської селищної ради Кот-Берест Наталією було проведено зустріч зі школярами початкової ланки Добрянського ЗЗСО І-ІІІ ст. Метою зустрічі було проведення бесіди, яка спрямована на формування негативного ставлення до протиправних дій та правопорушень серед дітей. Під час бесіди дітлахам розповіли, які функції виконують представники ювенальної превенції,  роз’яснено в доступній формі суть понять правопорушення та наслідки вчинення протиправних дій, значення добрих та злих вчинків. Розглянуто варіанти уникнення правопорушень з метою формування правової свідомості та розуміння відповідальності за свою поведінку; виховання поваги учнів один до одного та до оточуючих; усвідомлення наслідків своїх вчинків. Діти задавали питання, ділились своїми думками та розповідали про свої стосунки з однокласниками.

      Бесіда пройшла в щирій та позитивній атмосфері.

Фото без описуФото без описуФото без опису