Усі роботодавці зобов’язані звітувати службі зайнятості про наявні вакансії

 

 Це вимагає Закон України «Про зайнятість населення». Мета форми звітності №3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» - оперативне вирішення питання добору персоналу та пришвидшення укомплектування вакансій.

Звіт подається за наявності в роботодавця попиту на робочу силу не пізніше ніж через три робочі дні з дати відкриття вакансій. До речі, датою відкриття вакансії є наступний день після створення робочого місця чи припинення трудових відносин з працівником, робоче місце якого стає вакантним, або дата, починаючи з якої може бути укладений трудовий договір з найманим працівником. Роботодавець може подати звіт № 3-ПН особисто до будь-якого центру зайнятості (філії) незалежно від місцезнаходження підприємства, а також засобами електронного зв’язку, зокрема через «Електронний кабінет роботодавця».

 Зауважимо: подавати цей звіт потрібно завжди, навіть тоді, коли роботодавець має намір шукати працівника самостійно без допомоги служби зайнятості. Форма №3-ПН складається з двох розділів. Розділ I заповнюєте обов’язково. Тут відображаються основні дані про вакансії. Розділ II заповнюється і подається тільки тоді, коли роботодавець бажає, щоб знайти персонал йому допомогла служба зайнятості.

 Актуальність зазначених у звіті вакансій уточнюється фахівцями служби зайнятості не менше ніж двічі на місяць під час особистої зустрічі з роботодавцем, у телефонному режимі або через засоби електронного зв’язку. У разі відсутності потреби здійснення добору працівників та зайняття вакансії роботодавець може самостійно повідомити про це службу зайнятості в будь-який зручний для себе спосіб: у письмовій чи усній (телефонній) формі, а також через відмітку в корінці направлення на працевлаштування на вакансію, видане безробітній особі. У разі повідомлення роботодавцем про укомплектування вакансії добір претендентів на неї службою зайнятості припиняється.

 Бланк звітності форми №3-ПН ви можете знайти на регіональній вебсторінці Чернігівського обласного центру зайнятості у рубриці «Роботодавцям» підрубрика «Форми звітності» або за посиланням: https://www.dcz.gov.ua/publikaciya/forma-zvitnosti-no-3-pn-informaciya-pro-popyt-na-robochu-sylu-vakansiyi-nakaz

 

 

Про діяльність служби зайнятості мовою статистики

На початок червня в області налічувалось 12,8 тис. безробітних – на 27 % менше, ніж рік тому. На кожне вільне робоче місце претендувало 12 осіб проти 27 торік. Про це повідомляють у службі зайнятості, підводячи підсумки роботи протягом січня-травня поточного року. 

За цей час послугами державної служби зайнятості скористалися 24,4 тис. безробітних, що перебували на обліку. Кожного четвертого з них охоплено активними заходами сприяння зайнятості: 4,6 тис. працевлаштовано, 1,1 тис. залучено до громадських та інших робіт тимчасового характеру, ще близько тисячі скеровано на професійне навчання.

Загалом же за сприяння служби зайнятості у поточному році роботу отримали 6,2 тис. мешканців області, кожен 5-й з яких працевлаштувався до набуття статусу безробітного.