Кожна дитина має право на виховання у сім’ї!

Сімейні форми влаштування дітей, які залишились без батьківського піклування (усиновлення, опіка/піклування, прийомні сім’ї, ДБСТ)

          

            Діти, батьки яких в силу різних обставин не можуть виконувати свої обов’язки та діти, які втратили батьків, потребують родинного тепла і виховання. Існують різні форми  влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у сім’ю: опіка/піклування, прийомні сім’ї (ПС), дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ), усиновлення, патронатні сім’ї. 

            Прийомна сім’я — це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання. Ті, хто прийняв дітей у прийомну сім’ю, є прийомними батьками, а влаштовані дітиприйомними дітьми. Діти перебувають у прийомній родині до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання — до 23 років або до закінчення навчання.

            Дитячий будинок сімейного типу — окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних. Діти перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання — до 23 років або до закінчення навчання. До дитячого будинку сімейного типу та в прийомну сім’ю влаштовуються діти, які мають визначений статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. В першу чергу до дитячого будинку сімейного типу та в прийомну сім’ю в влаштовуються діти, які перебувають між собою у родинних стосунках, за винятком випадків, коли за медичними показаннями або з інших причин вони не можуть виховуватися разом.

         Опіка та піклування над дітьми в Україні — влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів (глава 19 Сімейного кодексу України). Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцятирічного віку, а піклування — над дитиною віком від 14 до 18 років. Опіка та піклування встановлюється з метою виховання неповнолітніх дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав або з інших причин залишилися без батьківського піклування, а також для захисту особистих і майнових прав та інтересів цих дітей. Опіка та піклування оформлюється переважно родичами дитини. Особа, яка хоче прийняти дитину, створивши прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, оформити опіку чи піклування повинна пройти навчання (курс підготовки) кандидатів в опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі

               Усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім’ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 Сімейного Кодексу України. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя. При влаштуванні дитини враховуються етнічне походження, релігійна й культурна приналежність, рідна мова, можливість забезпечення наступності у вихованні та освіті. 

              Патронатна сім’я – це тимчасова форма влаштування дитини у сім’ю, де термін перебування дитини не може перевищувати трьох місяців. Кандидатом у патронатні вихователі може бути особа, яка виявила бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

           Консультації з приводу створення та функціонування ПС/ДБСТ, оформлення опіки/піклування, патронату та наставництва, навчання на курсах щодо виховання, взаємодії з дитиною-сиротою, дитиною позбавленої батьківського піклування та дитиною, яка опинилася в складних життєвих обставинах можна отримати безпосередньо звернувшись до служби у справах дітей Добрянської селищної ради за адресою площа Центральна, буд.8, смт. Добрянка, Чернігівського району, Чернігівської області.

Фото без опису